A szovátai Medve-tó

A  szovátai Medve-tó Székelyföld egyetlen sósvízű tava, emelett a világ legnagyobb heliotermikus tava. Neve onnan származik hogy alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 méter mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek. Hőmérséklete a beömlő édesvíz és a fürdőzők miatt csökkent.

A tó vizét a múlt század óta használják a meddőség gyógyítására, de ajánlják különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is. A tóban rejlő lehetőségekre először Sófalvi Illyés Lajos földbirtokos figyelt fel, aki 1900-ban hivatalosan megalapította Felső-Szovátát. Ennek okán a Medve-tavat először Illyés-tónak nevezték. Az 1902-es fürdőkalauz már “Illyés-féle Medve-tavat” említ, csak később, 1910 után hívták Medve-tónak, egy kiterített medvebőrre hasonlító alakja miatt.

A Medve-tó kialakulása után neves tudósok siettek a vidékre, kísérletekkel bizonyították, hogy a különleges összetételű vize, valamint a tóparton található iszap számos betegség gyógyítására alkalmas. A Szovátán végzett gyógykezelések messze földön híressé váltak, az itteni gyógyászat három fő tényezőn alapszik: a kedvező időjárás, a helioterm sós tavak vize és a gyógyiszap. A tiszta levegő, a tavak körüli dús növényzet, a gazdag és változatos állatvilág kedvezően befolyásolják a gyógyulási folyamatokat, valamint a betegek közérzetét.

Szováta és az itt található gyógykezelés fejlődése, kisebb nagyobb megtorpanásokkal, napjainkban újabb virágkorát éri. Külföldi befektetők felújították a szállodákat, a tavak környezetét rendbe tették, esélyt adva a minőségi gyógyturizmus kialakulásának. Az igénybe vehető gyógykezelések különböző reumatikus betegségek, bőrbetegségek, idegrendszeri betegségek, krónikus női betegségek, krónikus tüdő és légúti megbetegedések esetén nyújthatnak hatásos segítséget a gyógyulásban. Fontos eredményeket értek el a nőgyógyászati problémák, legfőképp a meddőség kezelésében. Jelenleg lehetőség van 1o-12 napos megelőző gyógykezelésre, illetve van rehabilitációs program is.

Megszaporodott a gyógyászati és wellness szolgáltatások száma is: balneo- és hidroterápia, mechano- és kinetoterápia, elektroterápia, fototerápia, inhaláció, bőrgyógyászati kúra, psoriasis, gőzfürdő, szauna, szolárium. Az aktív turizmus szerelmeseinek fitnesz terem vagy gyalogtúra lehetőség a közeli erdőkben dombokon. A fürdőtelep egy óriási kiépített parkra hasonlít, ahol mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szórakozást.

Szöveg forrása: 1 2

Képek forrása: 1 2 3 4 5