Doborján – Liszt Ferenc szülőháza

1811. október 22-én Doborjánon (Raiding) látta meg a napvilágot a magyarság egyik legkiemelkedőbb zenei tehetsége, Liszt Ferenc zeneszerző. Az épület melyben született egykor egy kastély keleti szárnyát képezte, melyet gunyafalvi Szeged György építtette 1587-ben. Ez akorábbi épület egy szalmával fedett épület volt mely kezdetben ló, szarvasmarha és juhtartásra szolgált.

A 17. század közepén azonban az építtető veje Illésy János felújíttatta és átépíttette. Tőle vásárolta meg a majorral együtt 1805-ben Esterházy Miklós herceg, és ebben a felújított tiszttartói házban született a nemesvölgyi származású Liszt Ádám fiaként 1811-ben a világhírű zeneszerző. Liszt élete első tíz évét töltötte Doborjánban. A múzeumban sok olyan emléket láthatunk, amelyek itteni gyerekkorát idézik, keresve a választ arra, miből lesz a cserebogár – vagyis a csodagyerek. A ház kőből épült, zsindelytetővel fedett, hat szobás, részét képezte egy konyha, egy éléskamra és egy présház is. Annak idején, ez volt a legjelentősebb épület Doborjánban.

A számos kiállítási tárgy között látható a medence, amelyben Lisztet megkeresztelték, és a mester halotti maszkja is. Tárlókban, üvegszekrényben, a falakon függve képek, kották, kéziratok, emléktárgyak vannak kiállítva.

De Doborjánban nem csupán a Liszt Ferenc emlékmúzeum őrzi a zeneszerző emlékét. A főutcán áll egy óriási Bösendorfer zongora, valamint találunk egy pavilont is, előtte egy paddal és egy nagy piros gombbal, amelyet megnyomva Liszt muzsikája csendül fel a kis építményből. A falu központjában található a Liszt Ferenc tér, ahol 1967 óta áll a zeneszerző fehér márványból készült mellszobra, amelyet Ricardo Bremer készített. Szintén a központban van egy hatszáz férőhelyes koncertterem, mely 2006-ban nyitotta meg kapuit. 2011-ben Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Doborjánban is számos rendezvényre került sor.

Liszt Ferencről bővebben itt olvashatnak. A Doborjáni Liszt Ferenc emlékház honlapja itt, a honlap magyar nyelvű ismertetője itt található.

Szöveg forrása: 1 2 

Képek forrása: 1 2 3 4