Fogarasi-havasok és a Moldoveanu-csúcs

Fogarasi-havasok a Déli-Kárpátok, és egyben Románia legnagyobb hegytömbje. 70 km-es hosszúságával és 40 km-es szélességével, hozzávetőlegesen 3000 négyzetkilométeres területével, számos 2400-2500 méter feletti csúcsával méltán vívta ki magának az Erdélyi Alpok címet.

Nyugati határát az Olt völgye képezi, keleten a Királykő és a Persányi hegység határolja, északon a Fogarasi-medence terül el, míg délen a Cimpulung, Bradetu, Arefu és Jiblea medencék határolják. A Fogarasi-havasoktól délre, mondhatni ezzel párhúzamosan húzódik egy alacsonyabb, mély völgyek szabdalta második hegylánc, amelyet a Jezer-Papusa, a Ghitu, a Fruntii és a Cozia hegységek alkotnak. A két hegyláncot a keleti oldalon a Dimbovita folyó felső szakasza, nyugaton pedig a Lovistea medence választja el.

A Moldoveanu csúcs a Fogarasi havasok középső részében található, 421 méterre a főgerincen lévő Vistea csúcstól. A 2544 méteres magasságával Erdély, és Románia legmagasabb csúcsa. Szép időben kivételes szépségű tájra van kilátásunk. A Moldoveanu csúcs környezetében csupa 2000-es csúcsok találhatóak. Legközelebbi szomszédjához, a Vistea csúcshoz keskeny gerinc vezet. Ha Dél-Erdélyben járunk kihagyhatatlan látnivaló.

 

Túraleírás itt érhető el

Szöveg forrása: 1 

Képek forrása: 1 2 3 4