Kopácsi rét

A vidék a Dráva és a Duna találkozásának 23 ezer hektáros mocsaras területe, amely a Drávaszög legjelentősebb természetvédelmi kincse. Európa egyik legnagyobb mocsaras vidéke. A Ramsari Egyezmény szerinti magas fokúan védett speciális természetrezervátum státusát élvezi. Felterjesztették az UNESCO Világörökségi listájára is.

A természetvédelmi területen belül egy 7700 hektáros, fokozottan védett zoológiai rezervátum terül el. Itt tilos mindenféle emberi beavatkozás és aktivitás, még a szakemberek is csak évente egy-két alkalommal hatolnak be a területre. A sajátos élőhelynek és a háborítatlan nyugalomnak köszönhetően a Kopácsi-rét élővilága különösen gazdag, összességében több mint kétezer fajt számlál.

A kutatók közel háromszáz madárfajt regisztráltak a területen; itt fészkel például az igen ritka rétisas vagy a fekete gólya, de a kerecsensólyom, a kis kócsag, a nyári lúd, a cigányréce és a szürke gém is szép számmal költi ki tojásait. A rét a költöző vándormadaraknak is fontos pihenő-, telelő- vagy táplálkozó hely. Ugyanakkor a réti vizekben több mint ötven halfaj él, köztük olyan ritkaságok, mint a majdnem kipusztult sima tok, de honos itt a hód és a vidra is, míg az erdőkben a kisragadozók mellett szarvasok, vaddisznók, vadmacskák, rókák és nádi farkasok tanyáznak.

A védett rezervátumot az év közel száz napján víz borítja. A Kopácsi-tó, a Szakadás-tó, az Új-csatorna, a Hulovszky-csatorna és a Csónakút pedig azok a területek, amelyek egész évben víz alatt maradnak.

Forrás: (1) és (2)

Képek forrása: 1-45