Szádelői völgy

Szádelő község határában kialakult hatalmas szurdokvölgy a Gömör-Tornai-karszt legszebbés legnépszerűbbkirándulóhelye. A völgy alján kanyargó Szár patak mosta ki mai formájára, mely mentén meredek út vezet a hasadék belsejébe felé.  A karsztvidék szlovákiai oldalán, a magyar határtól pár kilométerre fekvő 3 km hosszú, 2-300 méter mély.

A halkan csörgedező patak, a környező sziklafalak csodálatos látványa jellemzi a Szádelői völgyet. A hasadék legérdekesebb képződménye a 105 méter magas különálló sziklacsúcs a Cukorsüveg, mely a hegymászók kedvelt célpontja. A völgyben ezen kívül számos barlang, vízmosás is található.

A karsztképződményeken kívül jelentős az állat és növényvilág is. A szurdok aljában a levegő hidegebb, nedvesebb, ezért itt inkább a magasabb vidékekről származó hidegkedvelő növények terjedtek el. A völgyből kiemelkedve a fennsíkon a hőmérséklet emelkedik, ezért itt a melegkedvelő fajok terjedtek el. Ez az ú.n. növényvilági inverzió. E kivételes különlegességet az UNESCO is figyelembe vette, amikor az “Ember és bioszféra” programjába sorolta a szádelői völgyet is. A növények közül megemlítendő az árvalányhaj, a tavaszi hérics, a harangvirág valamint a kökörcsin és sok más, nagyrészt védett növény. Az emlősök közül megemlítendő a hiúz, a vadmacska, borz, őz, szarvas és vaddisznó a madarak közül pedig a parlagi sas.

A szádelői völgy és a fennsík megismerésére 1977 -ben megnyílt a szádelői tanösvény.

Szöveg forrása: 1

Képek forrása: 1