Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország makettpark

Magyarország legnagyobb arborétuma Szarvason található, a Hármas-Körös holtága mentén, egy 82 hektáros területen. A botanikus kert legfőbb jellemzői a gyönyörű tisztások, nyiladékok, a hatalmas termetű famatuzsálemek, no meg a szabadon kószáló pávák. Az arborétum értékét tovább növeli hogy a területén alakították ki a hazánkban egyedülálló Mini Magyarország makettparkot.

Az Arborétum és a “Pepi-kert” története az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik. Bolza Péter tábornok 1798-ban lett szarvasi földbirtokos, fia, Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. Az ifjú Bolza József – akit “Pepinek” becéztek – a mai Arborétum magasabban fekvő részein – amelyet az árvizek nem öntöttek el -, ültetett el néhány fát. A Körösök szabályozását követően Pepi unokaöccse, gróf Bolza Pál telepítette be a területet az 1800-as évek végén. A világ minden tájáról hozatott növényritkaságokat; a fás szárú gyűjtemény több mint 1600 féle különlegességből áll, ebből 1200 a lomblevelűek száma.

De az országos védettséget élvező arborétumnak nem csak növényei, hanem különleges madarai is vannak, így a teljesen szabadon páváskodó pávák, továbbá harkályok, sárgarigók és mókuscsaládok. A területet jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem felügyeli. A kutatás és az oktatás mellett kiemelt szerepet játszik természetesen az idegenforgalom is. Az ösvényeken sétálgatva csodálatos növényeket, így mocsári ciprust, mamutfenyőt is láthatunk. Az arborétum különlegességét fokozza, hogy a Körös egy holtága mellé épült. A kertben büfét is találunk remek kávéval, és itt lehet a több helyen is kialakított játékokhoz a kellékeket elkérni, pl. a népszerű torpedó játékot is lehet játszani.

A szarvasi Mini Magyarországot a brüsszeli Mini Europe és a klagenfurti Minimundus ihlette. A makettparkot az arborétum déli részén alakították ki egy meglehtősen napos, kevés árnyékot adó területen. Nyári melegben inkább a reggeli vagy késő délutáni időpontok a megfelelőbbek a látogatásra.

Az élménypark hazánk hagyományait, történelmét és építészeti nevezetességeit mutatja be élethű maketteken, felejthetetlen élményt nyújtva minden korosztály számára. Tucatnyi hazai történelmi helyszín és épület makettje között sétálgathatunk, félóra alatt bejárhatjuk az egész országot, a budapesti Hősök terétől a szegedi dómig, az egri várig, hogy csak néhányat említsünk.

Néhány makett egy gomb megnyomásával “interaktívvá” válik, pl. a pécsi dzsámiból müezzin hangja szűrődik ki, a budapesti Operaházban pedig Kodály Hári Jánosából csendül fel a Toborzó. Az egész park területét átszövik a modellvasút sínei, személy- és tehervonatok közlekednek sebesen az ötletesen kialakított pályán, meg-megállnak a vasútállomásokon, ahol felcsendül a MÁV ismert szignálja és a jellegzetes tájékoztató férfihang.

A legújabb makettek erdélyi műemlékeket mutatnak be, többek közt Vajdahunyad vára, Törcsvár és a marosvásárhelyi Kultúrpalota is megcsodálható kicsiben.

A Szarvasi Arborétum honlapja itt, a Mini Magyarország honlapja pedig itt található.

Szöveg forrása: 1 2

Képek forrása: 1 2 3 4 5