A zimonyi Hunyadi-torony

A Hunyadi-torony, egy védett emlékmű és kilátóhely Belgrád (régi magyaros nevén Nándorfehérvár) Zimony nevű városrészében, a Duna jobb partján. Belgráddal ellentétben Zimony – mint önálló város – az 1920-as  trianoni békediktátumig a történelmi Magyarországhoz tartozott.

Magyarország 1896-ban az államiságának ezeréves fennállását ünnepelte, ennek fejében pedig elrendelték, hogy az akkori ország területén hét országos millenniumi emlékművet emeljenek, a magyar állam szempontjából kiemelten fontos történelmi helyeken.

Ezen helyszínek egyike volt Zimony városa is, ahol a középkori Hunyadi vár megmaradt falai közt építették fel a zimonyi ezredévi emléket, vagyis a Hunyadi tornyot. Az emlékmű helyszíne onnan ered, hogy feltehetőleg itt halt meg Hunyadi János a nándorfehérvári diadalt követően.

Az emlékművet 1896. szeptember 20-án avatták fel. A monumentális, reneszánsz stílusú háromtornyú emlékmű legmagasabb pontja 37 méter. Ennek a csúcsán Bezerédi Gyula alkotása, egy 4,5 méter széles kitárt szárnyú, csőrében kardot tartó turulmadár volt. A két kisebb torony közti párkányon, pedig Róna József alkotta ülő Hungária kőszobra volt látható, valamint két oldalán egy-egy kőoroszlán.  

1924-ben az emlékműről eltávolították a turulmadarat, és Hungária alakját.