A nádasdladányi Nádasdy-kastély

Székesfehérvár és a Balaton közt félúton, az M7-es autópályától néhány kilométerre található Nádasdladány, mely nem másról mint a Nádasdyak dualizmus kori kastélyáról nevezetes. Az eredeti kisebb kastélyt Nádasdy Ferenc 1873-ban átépíttette és kibővíttette angol gótikus, ún. Tudor stílusban.  Az angol vidék romantikáját idéző épület stílusának kiválasztásában, talán az a legenda is szerepet játszott, mely szerint a Nádasdyak az angol király Edmund (“Ironside”) király leszármazottai. A kastélyt építtető Nádasdy Ferenc az épület középkori hangulatával a család ősi, dicsőséges múltjára szeretett volna utalni. Azoknak az időknek állítva emléket, amikor vérbe mártott tollal írták a történelmet, és a családja tagjai a harcmezőkön védték a hazájukat.

A kastélyban kialakított ősök csarnoka a legdíszesebb ilyen helyiség, ami Magyarországon valaha is megépült. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya, tényleg olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül. 

A Nádasdy-kastély az elmúlt években gyönyörűen restaurálva várja a látogatókat, a kastély belsejében néhány berendezett szobát meg is lehet tekinteni, bár az épület nagyobbik része még hasznosításra vár.

A kastélyt annak idején választékos ízléssel rendezték be, nem hiányoztak a kor legmodernebb technikai vívmányai sem, mint a csatornázás, a légfűtés, a gáz- majd a villanyvilágítás. A szobákat a telefon elődjével, a beszélőcső-hálózattal is ellátták. Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok tették díszessé, melyek a kor híres mestereinek keze munkája által készültek.

 A kastély földszintjénnek egy részén lévő berendezett helyiségek közül az Ősök Csarnoka és a könyvtár a legérdekesebb. A parádésan berendezett Ősök Csarnokában találjuk a Nádasdy család felmenőinek egészalakos festményeit, egy gigantikus kovácsoltvas csillár, egy hatalmas márványkandalló és pompás kandeláberek díszítik a termet. A gyönyörű sötétbarna, szinte teljes egészében fából faragott berendezésű könyvtár kazettás mennyezetével és galériájával is plasztikusan mutatja a Nádasdyak kifinomult ízlését, no meg vastag pénztárcáját.

A közel 20 hektáros angolpark egy nagy része még felújításra vár, de így is kitűnő hely piknikezni, és a növényritkaságok között nyugodalmas sétákat tehetünk, néha rápillantva a csodálatos díszletnek tűnő kastélyra.

Szöveg forrása:  1 2

Képek forrása: 1 2 3 4 5