A tiszadobi Andrássy-kastély

Hazánk egyik legszebb kastélya, a tiszadobi Andrássy-kastély a magyarországi historizáló építészet legjobban sikerült alkotása. A teljes felújítás után 2015 decemberében megnyílt romantikus stílusú kastély, hangulatos, korhű enteriőrjeivel, ősfás parkjával és sövénylabirintusával a régió legnagyobb látványosságai közé tartozik.


Az épületet Meinig Artúr építész gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján tervezte és építtette. A kastély 1888-ra készült el. A soktornyos, romantikus külsejű épület mintájaként nagy valószínűséggel egy Loire-menti kastély szolgált előképül. Az U alaprajzú saroktornyos épület dél-keleti tornyához csatlakozik az egyetlen később épült rész, a zárterkély, melyet Möller István építész épített hozzá 1910-ben. Ebben a részben alakították ki a kastély egyik különleges látványosságát, a Rippl-Rónai József által szecessziós stílusban tervezett ebédlőt.

Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök és külügyminiszter, az Andrássy út névadója, sokáig nem élvezhette kastélyát, 1890-ben történt halála után, fia, ifjabb Andrássy Gyula gróf örökölte a tiszadobi birtokot. 1918 őszén fegyveres forradalmárok törtek be a kastélyba, a teljes bútorzatot, a berendezési tárgyak nagy részét széttörték, elpusztították. A kastély nem heverte ki a barbár pusztítást, 1945 után állami tulajdonba került, a szocializmus éveiben gyermekotthonként funkcionált. 2007-ben a gyermekváros a falun belül új épületbe költözött és megkezdődött a kastély és a park teljes rekonstrukciója. 2015 decemberében nyílt meg az egykori Andrássy-kastély a nagyközönség előtt, régi fényében pompázva.


A kastély külső U alakú traktusa két végén és két sarkán egy-egy torony teszi hangsúlyossá az épület négy sarkát. A kastély főbejárata a gyönyörű főlépcsőházba nyílik, melyben egy áttört díszű, tölgyfakorlátos, lépcső vezet a második szintig. A főlépcsőházból a hallba, az egykori lovagterembe nagy, négyszárnyú, üvegezett ajtó vezet. Ebben a gotizáló hálóboltozattal fedett, téglalap alakú teremben találjuk a pénztárt. A hall közepén egy hatalmas kőkandalló áll az Andrássyak faragott címerével díszítve.

Az innen nyíló földszinti teremsorban rendezték be az Andrássy család mindennapjait bemutató állandó kiállítást. A makulátlanul felújított, korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal felszerelt szobák közt találjuk az impozáns nagyszalont, a grófi dolgozószobát, a zeneszalont, a könyvtárat, a grófi család hálószobáit és az északnyugati toronyban a grófkisasszonyok tanulószobáját és Andrássy Katinka emblematikus toronyszobáját. A minden részletre ügyelő enteriőrök közt az ablakokon kipillantva a történeti kert a sövénylabirintussal látványa teszi még teljesebbé az időutazást.

Különleges látványosság az ún. fekete ebédlő és a budapesti Andrássy-palotából idetelepített Rippl-Rónai József által tervezett szecessziós stílusú ebédlő Róth Miksa fantasztikus üvegablakaival, melyekből ma már csak a felső rész eredeti. Az ablak nagy alakú alsó része a gyermekvárosi korszakban esett áldozatul egy eltévelyedő focilabdának. Az egyedi, felülvilágítós helyiséget színes ólomüveg ablak világítja meg.

Az eredeti berendezési tárgyak sajnos teljesen elpusztultak, szerencsére a kastély felújításakor nagy műgonddal sikerült összeválogatni a korabeli, főúri világot megidéző bútorokat, néhány elemet, például a remek csillárokat pedig kortárs magyar iparművészek tervezték a múlt századforduló divatjának megfelelően.

A kastély szépségét fokozza mesés természeti környezete, a Tisza és holtágai menti ősfás ártéri erdők változatossága. A park egyedülálló nevezetessége a középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral.A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és franciapark volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgylehet, Erzsébet királyné is megcsodált. Az egykori harmónia legértékesebb maradéka, a tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus, ma is bebarangolható.

A kastély honlapja itt érhető el.

Szöveg forrása: 1 2

Képek forrása: 1 2 3 4