Győr – Városháza

Győr egyik, ha nem a legszebb épülete, a Városháza. A neobarokk U alakú épületet 59 m magas torony koronázza. Az épületet 1896-1898 között építették Hübner Jenő tervei alapján. Az első ismert városháza a XVI. században épült fel, és az eltelt évek alatt többször változtatott helyet. A XIX. század második felében többször felmerült, hogy a városnak egy impozáns és állandó városházára lenne szüksége.

Az 1893-ban kiírt pályázatra 16 pályamű érkezett. Hübner tervének legkiemelkedőbb részlete az 1894-ben lebontott városi Tűztoronyra emlékeztető várostorony megépítése volt. Az épület ünnepélyes felavatására 1900. március 19-én került sor. Az épület hosszúsága 85 méter, szélessége 40 méter.

A főhomlokzaton Győr kőből faragott barokk címere látható. A földszinten díszes aula fogadj az ide belépőt, és itt található a főporta, valamint számos irodahelyiség. Az aulában látható a Győrt szabad királyi várossá emelő V. István király fehér márványból készült szobra, ill. egyéb alkotások is, melyek Bisinger József keze munkáját dicsérik. A földszinti díszteremben tartják napjainkban a városi közgyűléseket. A városháza épülete már több éve ad otthont rangos ünnepségeknek, rendezvényeknek, hangversenyeknek. Ez utóbbiakat az 1973-ban a díszterembe beépített orgonának köszönhetően. A második emeleten szintén irodák vannak. Innen juthatunk fel a toronyba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Szöveg forrása: 1

Képek forása: 1 2 3 4