Krasznahorka büszke vára

A Rozsnyói-katlan egy szembetűnő nem erdősített hegycsúcsán, Rozsnyótól (Rožňava) keletre emelkedik Krasznahorka vára (hrad Krásna Hôrka). Egyik fő látványossága Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényéhez témául szolgáló Andrássy-Serédy Zsófia múmiája.

Az eredeti gótikus stílusban épült vár 1320-ban keletkezett. A szabálytalan háromszöges alaprajzú nem nagy várból az ún. felső várudvar maradt fenn. A várat a török veszély idején kezdték megerősíteni. Három ágyúbástyával és ágyúterasszal ellátott reneszánsz erődítmény keletkezett. Ebben az időben a vár belseje is barátságosabb gótikus-reneszánsz jelleget szerzett és külseje a mai alakját vette fel.

Az Andrássy-család három nemzedéke fejtett ki igyekezetet a vár megszerzése érdekében, amit végre 1642-ben siker koronázott. 1735-ben a vár előkapuja és a kapubejárat előtt a barokk Nepomuki Szent János kápolna épült.

A 18. század második felében az egyik bástyát barokk-klasszicisztikus, Szűz Mária születésének kápolnájává alakították át. A főoltáron a Krasznahorkai Szűz Máriának elnevezett fekete Madonna képe látható amely később egyházi körmenetek célpontjává vált.

A várban a Betléri Múzeum (Múzeum Betliar) kiállítása van elhelyezve, amely a vár történelmét és építészeti fejlődését, valamint a nemesség akkori életmódját és lakáskultúráját mutatja be. Mivel a vár egyike a legjobb állapotban fennmaradt váraknak Szlovákiában, eredeti belső részekkel, igazán van mit megcsodálni. Sok érdekességgel kecsegtet a vár konyhája és fegyvergyűjteménye. A legértékesebb kiállítási tárgyak középkoriak vagy újkoriak, pl. az 1547-ből származó bronz ágyú a puskaporos hordóval és ágyúgolyókészlettel, vagy a várpuskák – a 18. és 19. századból való szakállas puskák.

A vár mellett a 20. század végén hatalmas középkori parkot létesítettek, amelyet az évente megrendezett várünnepségek alkalmával vesznek igénybe.

Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie) községben az Andrássy-család márványkoporsóival egy érdekes szecessziós mauzóleum található. A váraljában szintén egy szecessziós épületben van elhelyezve a portré-gyűjteményt bemutató galéria.

Szöveg forrása: 1 

Képek forrása: 1 2 3 4