Május 1.-je Visken

A munka ünnepe (korábban a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap. Van ahol ennek a napnak a megünneplésére felvonulásokat, zenés mulatságokat rendeznek, néhol az üzletek is zárva vannak.
Lakóhelyemen, Visken, ehhez az ünnephez különleges hagyomány/szokás fűződik, amely nem más, mint a májusi kosár és májusfa (viskiesen: májfa) állítása. A kosarakat, májfákat május elsejére virradó éjjel, vagy sötétedés után este viszik a fiúk a lányoknak. A lányos háznál pedig illik behívni és megvendégelni azokat, akik a kosarat, májfát hozták, és/vagy zenéltek.
A májfa nem más, mint egy nyírfa szalagokkal és lufikkal feldiszítve. Ezt kisfiúk kislányoknak és a legények a kiszemelt lányoknak egyaránt vihetik.
A virágkosár többféle méretű és színű is lehet, egyes színeknek és virágtípusoknak „mondanivalójuk” is van:

  • Ha „gyerekkosárról” van szó, akkor abba élő cserepes virág kerül (kivétel a kaktusz, mert azt haragosnak, ellenségnek viszik.). Ezt az édesapa viszi a kisfiúval a kislánynak. Főleg közeli rokonságban, barátságban lévő kislányos házhoz viszik ezeket a típusú kosarakat.
  • Ha egy lány vörös rózsacsokrot/kosarat kap. Ez annak a jelképe, hogy a fiúnak komolyak a szándékai, szereti a lányt és hosszabb távra szeretne vele tervezni. Ebben az esetben a kosarat nem a hódoló viszi, hanem annak a legközelebbi barátai, vagy testvérei. A legény csak azután jelenik meg a lányos háznál, miután a kosarat a leányzó az ablakba kitette.
  • Ha egy lány vörös-fehér rózsa csokrot/kosarat kap. Ez a komoly kapcsolat jele, amely egy, vagy több éves már. Ilyenkor is a legközelebbi barátok, vagy testvérek viszik a kosarat. Az udvarló szintén akkor megy be a lányos házhoz, ha látja a kosarat az ablakban. Van, hogy a kosár mellé a fiú egy gyönyörű szerenáddal is megajándékozza május éjszakáján a lányt. A zenészek általában éjféltájban jelennek meg, és a lány ablaka alatt kezdenek játszani, romantikus, szerelmes dalokat énekelni. Egy májusi szerenád 2-3 dalból áll. Ha az udvarlónak szép hangja van és elég bátor, akkor van, hogy ő énekel a zenészekkel.
  • Ha rózsaszín kosarat kap a lány, akkor az leánykérésre utal. Ebben az esetben is a legközelebbi barátok, vagy testvérek viszik a kosarat és a legény szintén szerenáddal is kedveskedik szerelmének.
  • Ha a lány hófehér kosarat kap: ez a mennyasszonyi kosár. Ez jelképezi azt, hogy a lány még abban az évben férjhez fog menni, amelyikben a kosarat kapta. Ilyenkor a kosarat a leendő anyós és a legény testvére (ha van) viszi el a lánynak. (Manapság már nem az anyós szokta vinni, hanem szintén a legközelebbi barát, vagy testvér) A legény a kosár mellé szintén szerenáddal kedveskedik.

Források:

  • (Igyártó) Héder Emese (2014)- Helyi értékek átörökítése a viski óvodában.
  • A kosarakat készítette: Dakos Vivien (FLOWER.VIRAG_MAGAZIN).