KÉRA disznótor a hagyomány jegyében

2023. december 2-án hagyományos disznóvágásra került sor a felvidéki Tanyon a Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány (a továbbiakban: KÉRA vagy Alapítvány) szervezésében.

Készenlétben.

Az ötlet még 2023 márciusában fogalmazódott meg a KÉRA felvidéki műhelymunkáján, melynek részleteit a Martoson megrendezett VI. Jövő-szövő Nyári Táborban véglegesítettünk. Akkor még fogalmunk sem volt arról, hogy egy közel 300 kilós sertés feldolgozása vár ránk a hagyomány jegyében.

Az Alapítvány nem első alkalommal rendez ehhez hasonló programot, hiszen már korábban is volt rá példa, hogy a KÉRA tagjai összefogva közösen vettek egy sertést, feldolgozták azt, és tisztességesen szétosztották egymás között.

A rendezvény több mint 20 fővel valósult meg, így nem volt kérdés, hogy minden időben elkészült és mindenkinek lehetősége volt egy kis „kóstolót” hazavinnie. A disznótor egyik fő célja, hogy a feldolgozott húsok jelentős része az Alapítvány tulajdonában maradva – a KÉRA 2024. évi programjain kerüljön elfogyasztásra – így a jövőbeli rendezvényeinken felmerülő ebédekhez biztosítani tudjuk a húst egy-egy bográcsos gulyásleveshez vagy pörkölthöz, természetesen a füstölt házi kolbászt, sódart és töpörtyűt is beleértve.

Nem kis munka a töpörtyűkészítés.

A felnőttek mellett a gyerekek is aktívan kivették a részüket a feldolgozási munkálatokból – így nekik is átadhattuk azokat a szokásokat, amelyekre minket is megtanítottak őseink: bőrözés, szalonna kockázása, töpörtyű, kolbász, hurka és disznósajt készítése. A disznótoron minden úgy történt, ahogy a „nagy könyvben” le van írva, s ahogyan azt megtanultuk elődeinktől – a férfiak kora reggel már készenlétben voltak egy-egy feles házipálinkával a kezükben – természetesen erre azért volt szükség, hogy ne fázzanak – míg a nők egész nap sürögtek-forogtak, hogy frissen sült vért és rántottát, toros káposztát, „Laci” pecsenyét, levest, sült hurkát és kolbászt ehessenek a résztvevők. A jó hangulatot tovább fokozta a népi zene, így az énekből és táncból sem volt hiány.

A gyerekek bőröznek.

Nem titkolt terveink között szerepel, hogy a rendezvényt hagyományosan minden éven megszervezhessük, más-más határon túli régióban – ezzel is megismerve honfitársaink népi szokásait.

Köszönettel tartozunk Cseh Dávidnak és Orvos Dórának, akik házigazdaként biztosították a helyet, családi árban a sertést és minden szükséges eszközt a feldolgozáshoz. Köszönjük Zsidó Roland böllérnek, hogy végig ott volt mellettünk a nap folyamán, így segítette és egyengette a munkálatokat szakmai tudásával. Továbbá szeretnénk köszönetet mondani a házigazdák családtagjainak, akik szintén végig velünk voltak és munkájukkal segítették a hagyományt tovább élni, s nem utolsó sorban köszönjük Tóth Imrének, Tany község volt polgármesterének, aki videókamerájával végig dokumentálta, és lélekmelengető jókívánságaival megfűszerezte a KÉRA 2023-as disznótoros rendezvényét.

Képek: Bence Kamilla, Tarnainé Sági Adrienn