Bevette a hollókői várat a KÉRA!

A világörökségi listán szereplő palóc faluba látogattunk, hogy megnézzük a nemrég felújított várat.

A 13. században épült várat nemcsak kívülről csodáltuk meg: falai közt tartalmas kiállítás várja a történelem iránt érdeklődőket. Megtudtuk például, hogy a várat a Kacsics család építtette, majd a Szécsényiek kezére jutott. Itt vívott párviadalt a vár kapitánya, Kapitány György a török Hubiár agával, amit Tinódi Lantos Sebestyén is versbe foglalt. Később török uralom alá került, ami alól 1683-ban szabadult fel.

Láthattuk azt is, hogyan éltek egykor a várurak: hatalmas asztalnál tartottak lakomákat, saját kápolnájukban imádkoztak és igen apró ágyon hajtották álomra fejüket. A korhű berendezések mellett a kiállítás törekszik a modernségre: egy teremben rövid animációs filmeket vetítenek, amelyek a vár legendáit mesélik el. Például, hogy hogyan kapta nevét a falu.

Ezt követően rövid sétát tettünk az Ófaluban, majd a helyi ízeknek hódoltunk – palócpecsenye, vörösboros marhapörkólt és juhtúrós sztrapacska került asztalunkra.

Ezután a zsindelytetős katolikus templomot is megtekintettük, majd betértünk néhány helyi kézműves üzletébe: egy asszony épp egy vesszőparipa textilből készült fejét varrta. Pár házzal odébb egy famíves férfi a felesége által festett, virágmotívumos fülbevalókat mutatta.

Jó volt megtapasztalni, a 380 lelkes faluban hogyan őrzik hagyományainkat.
Mielőtt hazaindultunk, megfogadtuk: visszatérünk Hollókőre.

További fotók hamarosan a KÉRA Facebook oldalán.

Legközelebb június 8-án találkozunk, hogy a nemzeti összetartozást ünnepeljük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük