Ezeken a magyar fiatalokon múlik a jövőnk – A MIK közgyűlésén jártunk

Balról jobbra: a KÉRA képviseletében Fekete Fanni; Edmár Attila, a MIK elnöke; Bence Norbert, a MIK kárpátaljai régió elnöke |Fotó: Török Etele

Először vettünk részt a Magyar Ifjúsági Konferencia közgyűlésén, ahol Kárpát-medencei szervezetek fiataljai találkoztak, hogy ismerkedjenek és megosszák egymással tapasztalataikat.

A rendezvény helyszíne mindig változik, ezúttal Sepsiszentgyörgy adott neki otthont. Az eseményen magyarországi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, szlovéniai, vajdasági és horvátországi magyar szervezetek fiataljai gyűltek össze, hogy közösen ötleteljenek, ismerjék meg jobban hagyományainkat és megéljék magyarságukat. A közös busz Komáromból indult, de több helyen is megállt, mi Budapesten csatlakoztunk. A több mint tízórás utazás remek lehetőséget adott az ismerkedésre, így mire a szállásra értünk, már jól tudtuk, ki hová valósi, mivel foglalkozik szervezete, vagy hogy milyen nyári fesztiválra készül régiójában.

A program résztvevői a Sepsi OSK stadionban | Fotó: Török Etele – Forrás: Komitátusz. Facebook oldala

Az érkezés utáni nap a város alpolgármestere, Vargha Fruzsina kalauzolt végig minket az egykori dohánygyár területén, amely ma már ifjúsági programok tere, mint a Tabakó fesztivál. Ezután a Székely Nemzeti Múzeumba látogattunk, ahol számos érdekességet láttunk, mint Kós Károly pipatartója, az Erdélyben felfedezett háromszéki ormányosalkatú bogarak pár példánya, vagy az udvaron sorakozó kopjafák, amelyek közt nincs két egyforma.
Délután kötényt öltöttünk és kipróbáltuk a kürtőskalács készítés mesterségét a csernátoni Malomkertben. Ezután biztosan más szemmel fogjuk kóstolni a finomságot!

A Székely Nemzeti Múzeum |Fotó: Fekete Fanni
Kopjafák a múzeum udvarán |Fotó: Fekete Fanni
Fotó: Fekete Fanni

Harmadik nap, a Sepsi OSK Stadionban tartott közgyűlésen bemutatkoztak a MIK-hez csatlakozni kívánó szervezetek, akiknek belépését egyhangúlag megszavaztuk. Vannak, akik stand up comedy estekkel, mások palacsintasütő rekord állításával mozgósítják tagjaikat, érdemes ellesni tőlük pár ötletet. Ezután három csapatra bontva vitathattuk meg, hogyan lenne még hatékonyabb a MIK működése. A közgyűlés előtt a Makovecz-stílusú stadiont is bejárhattuk, aminek történetét Kertész Dávid klub alelnök mesélte el nekünk. Még a labdarúgók öltözőjébe is bebocsájtást nyertünk!

Kertész Dávid a stadion makettjét mutatja | Fotó: Török Etele – Forrás: Komitátusz. Facebook oldala
Fotó: Török Etele – Forrás: Komitátusz. Facebook oldala

A hosszú közgyűlés után a szálláson sült malaccal és élőzenével vártak minket – megmutattuk, hogyan vigad a magyar, legyen bár vajdasági, felvidéki vagy kárpátaljai. A következő MIK közgyűlést Budapesten tartják, várjuk a találkozást itt megismert barátainkkal.

További fotók a sepsiszentgyörgyi Komitátusz. ifjúsági szervezet Facebook oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük