Nem erőszak a disznótor – Felvidéken hódoltunk hagyományunknak a Felvidéki Közösség műhelymunkáján

A felvidéki KÉRA műhelymunkájához csatlakozva, megtartottuk idei első programunkat a felvidéki Ekecsen, ahol több mint harmincan gyűltünk össze. A találkozás apropóját elmaradhatatlan éves akciónk, a disznóvágás adta.

Budapestről mindössze másfél óra autóval a dunaszerdahelyi járáshoz tartozó település, ahová a KÉRA két őrzőjének hívására utaztunk. Dóri és Dávid a közeli Tanyon élnek, immár kisbabájukkal, aki az egyik legifjabb KÉRA-tag.
A felvidékiek mellett jöttek a háromnapos programra anyaországi és kárpátaljai barátaink is. Jó volt viszontlátni a régi ismerősöket és megismerni az új arcokat – többen ugyanis először vettek részt eseményünkön.

A többség péntek este érkezett a szállásra, ahol együtt vacsoráztunk – majd pedig egy hosszú egyeztetésen vettünk részt, ahol átbeszéltük közösen a felvidéki KÉRA eddigi munkásságát. Jó volt látni, hogy a felvidéki KÉRA Közösséget olyan fiatalok képviselik, akik tovább viszik alapítványunk hírét, céljait.

Másnap hajnalban már talpon volt a csapat – még a legkisebbek is! – mivel ekkor hozták a korábban leölt sertést. A későn kelőket már csak egy fej várta az udvar asztalán, a különböző részek egy másik asztalon sorakoztak.

A húsok feldolgozásában valamennyien részt vettünk a helyi böllér, Roland irányítása alatt.

„Nézzétek, ez a malac szeme!” – tartottak a magasba vidáman a legifjabbak, három virgonc kislány egy fekete golyót. Távolabb a férfiak egymásnak adták az óriási fakanalat a kondér mellett, ahol a disznósajthoz főtt a hús és sült a tepertő. Őrzőnk, Zsolt ennek már nagy mestere, de most akadtak kihívói is.

A tepertő és disznósajt mellett készült hurka és kolbász is.

„Szívet?” – nyújtott valaki kóstolót, miközben páran a tepertőnek valót szeleteltük.

Hogy bírjuk a nagy munkát, forralt bor, házi pálinka, vidám zeneszó volt segítségünkre.

Ebédre aztán meg is kóstolhattuk, amit főztünk – hamisíthatatlan magyaros ízek, KÉRA módra. Az biztos, hogy senki nem maradt éhes!

A disznótorral párhuzamosan a felvidéki KÉRA tagjai műhelymunkát tartottak, és összeállították éves tervüket. A műhelymunka során a résztvevők közösen gondolkoztak arról, hogy milyen problémákkal küzd a magyarság a világban, a Kárpát-medencében és helyileg. Mindemellett a résztvevők betekintést nyerhettek a KÉRA küldetéseibe, céljaiba. A felvidéki KÉRA 2025-ös tervei között szerepel a tagság és programjaik bővítése. Dunajszky Géza beszámolt a tagságnak a Levente Síremlék helyzetéről, s elhangzott, hogy 2025. június 7. napján tervben van az emlékmű és sírhely ünnepélyes átadása.

A napot egy kis táncházzal és sok beszélgetéssel zártuk. Zenekedvelő (és értő) tagjainknak, Bencének, Balázsnak, Jakabnak és Dénesnek köszönhetően felcsendültek kedvenceink, az Ördög útja és a Bulgáros is.

Másnap reggel indultunk haza, jó élményekkel, na és egy-egy névre szóló, húsokkal teli csomaggal (kóstolóval) felszerelkezve.

A felvidéki KÉRA műhelymunkája a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Következő programunk a március 21-23. között lesz, ahová várják a hagyomány iránt elkötelezett felvidéki fiatalokat. Később erről is hírt adunk majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük