Műhelymunkák

Műhelymunkáink során 5-10 fős részvevőszámmal egy egész hétvégés rendezvny keretében feldolgozzuk a magyarság aktuális kérdésköreit, és csapatmunkában erre megoldásokat nem csak keresünk, hanem találunk is. A hétvége során nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a komoly témák mellett legyen idő a szórakozásra, kikapcsolódásra is. A műhelymunkák végén a résztvevők között nem ritkán évekre szóló barátság szövődik és nagy részük véglegesen alapítványunk aktív tagjává válik. Hogy miért? Néhányuktól idéznénk:

Nem gondoltam, hogy ennyien vannak, akik hasonlóan gondolkodnak a magyarságról, mint én.

Végre olyan közegbe kerültem, ahol nem kell elmagyaráznom, mit miért gondolok, mert itt mindenki egy hullámhosszon van.

Tenni a magyarságunkért nem annyira nehéz, mint amennyira annak tűnik elsőre. Ehhez persze kell a KÉRA támogatása.

Az tetszik a legjobban a KÉRA-s eseményeken, hogy nagyon komoly témákról tudunk beszélni, mégis pozitívak tudunk maradni. Ilyen értéket más közösségben még nem tapasztaltam.

Családbarát programok

Alapítványunk fontos küldetése, hogy a nagycsaládos létet népszerűsítse. Ennek elősegítése érdekében számtalan családbarát programot szervezünk, amivel nem csak ki tudnak kapcsolódni a szülők, de gyerekeik közben olyan programokon vehetnek részt, mint például:

 • tojásfesés
 • sorversenyek
 • néptánc
 • batikolás
 • szövés
 • nép hangszerekkel ismerkedés
 • íjászkodás
 • gyerekbarát kirándulások

A felnőtteket sem hagyjuk unatkozni, nekik is számtalan programlehetőségük van, amíg gyerekeik elmélyülten játszanak:

 • táncház
 • pálinkakósoltó
 • szakmai (értékőrző) előadások
 • túrázás
 • fafaragás

Összetartozás napja

Június 4. számunkra nem gyásznap, nem a bú, és szomorúság napja. Bár nem könnyű, de úgy gondoljuk, hogy pozitív gondolatokkal, és az összetartozásra való fókuszálással tudjuk enyhíteni azt a fájdalmat, ami nemzetünket kínozza már több, mint 100 éve. Éppen ezért kreatív megmozdulásokat szervezünk az év ezen napjára.

Nyári tábor

A nyári táborunk minden évben augusztus második hétvégéjére esik. Évek óta megszervezzük, és ez az egyik alkalom, ahol leginkább át tudjuk érezni, mekkora ereje is van közösségünknek. Korosztálytól, családi állapottól függetlenül mindenki számára hatalmas élmény volt a nyári tábor. A rendelkezésre álló napokban mindent igyeksznk beletenni gyermek-felnőtt progarmokat is illetően, amitől a hagyományokat nem csak megőrizni tudjuk, hanem megélni is. A családbarát programok szekcióban említett programlehetőségek szinte kivétel nélkül mind részét képzik a táborunknak, mely nagyon intezív élményt nyújt minden résztvevő számára.

A profi szervezés és a színvonalas programok mellett fontos számunkra a költséghatékonyság, hogy minél több család, fiatal megengedhesse magának ezt az elfoglaltságot.

Tojásfestés

Évek óta hagyományosan megrendezésre kerül a KÉRA tojásfestés Szomoron. Kicsik és nagyon mind élvezettel vesznek részt ezen az eseményen.

Őrzőavatás

Apalítványunk munkájának az egyik fénypontja az évben, amikor Esztergomban a várkápolnában évről évre több őrzőt avatunk fel. A évek alatt kialakult egy gyönyörű, érzelmekkel áthatott ceremónia, mely során kevés szem marad szárazon. 2019-ben már nem csak ezen a helyszínen avattunk Őrzőket, hanem Visken is esküt tettek néhányan. Célunk az, hogy Kárpát-medence szerte, vagy akár azon kívül is egyre többen tegyenek esküt.

Az eskülevél megtekinthető itt: https://magyar-ertekmentes.hu/eskulevel/

Évzáró vacsora

Minden évben visszatekintünk arra a sok-sok élményre, amin közösen keresztülmentünk az adott évben. Az évzáróvacsorán is évről-évre gyarapodik a résztvevőink száma.

Az évzáró vacsoráról az egyik résztvevú élménybeszámolója olvasható:

Alapítványunk hétvégén egy évzáró karácsonyi vacsorán vett részt. A gyermelyi Palota Panzió nyújtott szállást az Őrzőknek és önkénteseinknek.
Gyönyörű, meghitt esténk volt. Varázslatos hangulat, mennyei falatok, páratlan forraltbor, játékok,éneklés és sok-sok beszélgetés. Méltó zárása egy eseményekben, élményekben gazdag évnek. A megszokott programok mellett azonban ajándékkal is készültek a szervezők. 
Egy rövid film összefoglalásában megtekinthettük ez évi munkánk gyümölcsét, amely hatalmas sikerélmény volt mindenki számára. 
A hangszerek sem hevertek tétlenül, zenéltünk, történeteket meséltünk és táncra is kerekedtünk. Jelen voltunk Nagy Magyarország több területéről is. Örültünk egymásnak, a családias kis hangulatnak, annak, hogy ismét összegyűlhettünk a KÉRA falain belül. Feltöltődtünk, energiát és ötleteket merítettünk egymástól, így megújúlt erővel látunk neki majd az új esztendőnek

KÉRA Trianon 100. évforduló