A betléri Andrássy-kastély

A történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya, a Gömör-Tornai Karszt északi részén, a mai Szlovákia területén, Rozsnyótól néhány km-re északra Betléren (Betliar) található. Az Andrássyak egykori vadászkastélyában berendezett páratlanul gazdag enteriőrkiállítás mellett a régió egyik legszebb kastélyparkja teszi teljessé az élményt.


Az eredetileg itt álló XV. századi gótikus kúria falainak egy részét használták fel az 1700 körül felépített reneszánsz és barokk stílusú kastély építésekor. Andrássy István a család betléri ágának alapítója költözött ekkor az ősi fészekből, Krasznahorkáról Betlérre. Később 1792 és 1795 között klasszicista stílusban átépítették, bővítették és angolparkkal vették körül.

Az 1880-as években az épületet a többszintes francia várkastélyok mintájára historizáló stílusban építették át. A politikailag befolyásos és gazdaságilag jelentős Andrássy család az átépítés során kényelmes vendégszobákat, vadászszalont, játéktermet, ebédlőt és könyvtárat alakíttatott ki. Ebben az időben létesült a fakazettás mennyezetű bejárati csarnok, és a kastély ebben a formában szinte változatlanul maradt fenn napjainkig.

Az Andrássy család egészen a második világháború végéig a kastélyban élt. A szocializmusban államosították, de eredeti berendezését meghagyták, és a kastélyban az egykori főúri életet bemutató múzeumot hoztak létre. Az 1990-es évek első felében történt felújítás eredménye Europa Nostra-díj lett.


A kastély termeiben tett látogatás során időutazáson érezhetjük magunkat, a nagyrészt eredeti 1700-as, 1800-as évekből származó bútorokkal, berendezési tárgyakkal, műtárgyakkal, festményekkel berendezett szobákban alapos képet kapunk az Andrássyak főúri mindennapjairól.

A bútorok zömét a XIX. század eleji angol empire és a XVIII. század végi bécsi klasszicista stílus határozza meg, de láthatunk régebbi, gótikus és reneszánsz stílusú asztalokat is. Emellett gazdag a fegyvertörténeti kiállítás is a középkortól a XIX. századig.

Érdekesek a család által összegyűjtött különböző egzotikus tárgyak is, mint pl. a fókabőrből készült eszkimóöltözet vagy a több ezer éves egyiptomi múmia. Természetesen vadászkastély lévén a trófeák sem maradhatnak el.

A festmények között Feszty Árpád, Lotz Károly, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Madarász Viktor művei is megtalálhatók.

A kastély egyik leghíresebb látványossága a nagy központi könyvtár. A kastély könyvtárát 1790-ben Andrássy Lipót alapította és ebből az időből származik belső kialakítása is. Állománya mintegy 20 ezer kötet, főleg a XV.-XIX. századokból származó 15 nyelven íródott hittudományi, történelmi, földrajzi és filozófiai mű.

A kastélyt övező csodálatos 81 hektáros park a legnagyobb történelmi botanikus kert Szlovákiában. A XVIII. század végén létesítették H. Nebbien építész tervei alapján, amikor a kastélyt klasszicista stílusban átépítették. Az építészt a franciák „vissza a természethez” filozófiája inspirálta, több kerti építménnyel igyekezett felidézni néhány történelmi építészeti stílus sajátosságait. Így keletkezett többek közt a rotunda, a szabadkőműves csarnok, a nagy halastó melletti regényes kis tornyos vár, amely egyben állatkert is volt, a mesterséges barlang és a nyári lak.

A parkban az akkori divatnak megfelelően vízesés, szökőkutakat építettek ki, szobrokat, ágyúkat állítottak fel.

A park nagyobbik részét csodaszép rétek és tisztások teszik ki, csak a kisebbik rész fásított. A hazai fajtákon kívül van itt több egzóta: hegyeslevelű liliomfa, 37 m magas simafenyő többek közt. Találunk egy méltóságteljes, 500 éves tiszafát is, de nagyon szépek a vadgesztenyefák, juharok, kőrisek. A parkot keresztül-kasul átszelő ösvényeken kedvünkre sétálhatunk, szinte folyamatos madárcsicsergést hallgatva, az ugrándozó mókusokat figyelve, de ne lepődjünk meg, ha netán egy-egy nagyobb vadállat is utunkba kerül, pl. őzek, dámszarvasok. A park hegy felőli része ugyanis nincs bekerítve, szabadon csatlakozik a hegység erdeihez, így téve igazán autentikussá a környezetet.

Szöveg forrása: 1

Képek forrása: 1 2 3 4 5