VI. Jövő-szövő Nyári Tábor Martoson

2023. augusztus 3-6. között immáron hatodik alkalommal rendeztük meg a Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány hagyományos nyári programját – a Jövő-szövő Nyári Tábort. A közel negyven fős összejövetelnek a felvidéki Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola adott otthont.

A tábor első napja főként az ismerkedésről szólt, amelyet egy fantasztikus közös sütögetés és egy kiváló pörköltfőzés koronázott meg. A kicsik és a nagyok is kivették a részüket a vacsorakészítésből, így mindenki elégedetten tért nyugovóra.

A pénteki napon már tudtuk, hogy nehéz hétvége elé nézünk, hiszen az eső teljesen felborította a programtervezetünket, ettől eltekintve, mindig akadt néhány „száraz” óra, amely során megvalósíthattuk a tervezett programokat. Délelőtt egy izgalmas interaktív kvízjátékkal nyitottuk a napot, amely a gyerekeknek és a felnőtteknek is tartogatott érdekfeszítő kérdéseket.

A “színpad” a gyerekeké.

A kvíz első része után, hogy ne csak az agyunk mozogjon, evezőlapátot ragadtunk a kezünkbe, és elindultunk feltérképezni a helyi „Kékvarjú Vízi Tanösvényt”.

Az egyik jellegzetes megállópont.

Az időjárás nekünk kedvezett, így a gyerekeknek lehetőségük volt egy fantasztikus kötélpályát teljesíteni, amely után még íjászaton is részt vehettek. Amíg a gyerekek játszottak, addig a felnőttek komoly figyelemmel kísérték Gubík Lászlót, a felvidéki Esterházy Akadémia alapító igazgatóját, aki bevezetett minket Esterházy János életútjába, és betekintést nyerhettünk a helyi akadémia működésébe.

Gubík László, a felvidéki Esterházy Akadémia alapító igazgató előadása

Délután Sál Attila, a KÉRA őrzője, a 20. század folyamán végbemenő felvidéki etnikai változásokról és azok okairól tartott nekünk izgalmas előadást.

Sál Attila, KÉRA őrző előadása

A vacsora után befejeztük a kvízjátékot, melynek első helyezését a Kanizsay család zsebelte be „Szabotőrök” néven. Az est fénypontját a Kicsi Macska Zenekar biztosította, akik olyannyira jól zenéltek, hogy hajnalig roptuk a táncot és énekeltük közös nótáinkat.

A Kicsi Macska Zenekar

Szombat reggel útnak indultunk a KÉRA túrára. Kalandozásunk során meglátogattuk a helyi robbantott hidat. A töltésen keresztül gyalogolva csodáltuk a helyi természet szépségét, mint akik újonnan fedeznek fel egy számukra ismeretlen „vízi világot” – ami így is volt, hiszen a Nyitra és a Zsitva folyók holtága végigkísérte kétórás túránkat.

A robbantott híd, a csapat másik fele még úton.

Egy finom ebéd után mindenki autóba pattant és elindultunk Naszvadra a helyi termálfürdőbe, ahol négy órát töltöttünk – meglepően eső hiányában. A tábor utolsó éjszakáján nem maradtak el az élménydús beszélgetések, a közös éneklések, illetve a gyermekbarát „tábortűz” sem. Ilyenkor összpontosul bennünk az a tény, hogy a magyarság olyan értékei, mint: anyanyelvünk, hagyományaink, kultúránk, vagy természeti kincseink – jó kezekben vannak – nyári táboraink pedig még inkább megerősítenek bennünket abban az igazságban, hogy nekünk, magyaroknak van a legerősebb nemzetmegtartó erőnk, éljünk bárhol is a világban – mi összetartozunk.

Tamási Áron szavaival élve: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne…

Vasárnap egy közös reggelivel és fájó búcsúzással zártuk az idei táborunkat, de abban biztosak vagyunk, hogy jövőre ismét találkozunk.

Köszönettel tartozunk a Martosi Rendezvényliget és Népfőiskolának, hogy mindenben a segítségünkre voltak, így rugalmasan és zökkenőmentesen valósíthattuk meg a rendezvényünket. Továbbá köszönettel tartozunk a Rákóczi Szövetségnek, akik az első tábortól kezdve támogatják kezdeményezésünket.

Képek: Tájgler Kamilla, Csenger Orsolya, Kanizsay Botond, Kartai Gergő